Verdens bedste luftige glutenfri pita
HOLD NU OP! Disse alt for lækre glutenfrie pitabrød smager simpelthen SÅ godt! De er nemme, luftige, bløde og elastiske. De sprækker ikke og er ikke tørre, som meget andet glutenfrit brød.
Aldrig har jeg fået så lækre pitabrød! At de så er glutenfrie er jo helt fantastisk. Men de er ikke kun glutenfrie, de er nemlig også mælkefrie og æggefrie! De er så fantastisk bløde, luftige og lækre at det slet ikke er til at tro! Selv min kæreste, der tåler gluten, måtte indrømme at han aldrig har fået så lækre pitabrød. Og dét er altså virkelig et kompliment til glutenfrit brød.
NEM OPSKRIFT!
Vigtigst af alt, så er denne opskrift utrolig nem og simpel at lave – såfremt du følger opskriften! Dertil så skal du ikke bruge alle mulige mærkelig ingredienser. Den eneste ingrediens du måske synes er “unormal” er tapiocastivelse – men inden du vifter denne opskrift af vejen, så læs lige med, for ellers går du glip af de bedste pita nogensinde!
Jeg har ikke anvendt alle mulige underlige ingredienser, derimod har jeg brugt rigtig meget tid på research og fundet ud af hvilke meltyper der er no-go og hvilke man kan afprøve. Det er nemlig vigtigt at din meltype ikke er for tung! Dertil fandt jeg ud af at rigtig mange andre anvender det populære xanthangum – men da det koster 40 kr for 100 gram – tænkte jeg at det også måtte kunne lade sig gøre uden – og om det virkelig gør så stor en forskel? Jeg holdte mig derfor til det gode gamle HUSK (phyllium frøskaller i kværnet form)! Men hemmeligheden ligger nok i min blanding af mel.
KAN JEG ERSTATTE MELET?
Det er dog vigtigt at du ikke erstatter nogle ingredienser i opskriften med andre – da jeg så ikke kan love for resultatet. Som i nok ved, såfremt i før har bagt med glutenfrit mel, så er det meget svært at bage med og man skal bruge nøjagtige mål og ikke ændre for meget i opskriften, da man ellers risikerer et dårligt resultat. Når jeg bruger måleenheden tsk og spsk, så er det almindelige og ikke med top!
MELTYPER – TAPIOCA:
Jeg har nemlig anvendt en blanding af naturlig glutenfri mel og stivelse. Den vigtigeste ingrediens er nok tapiocastivelsen. Tapioca er den meltype som ligner gluten mest – den giver samme lækre blødhed og elasticitet til din dej, som en glutenholdig blanding ville gøre. Den er derfor utrolig vigtig og du kan ikke undvære eller erstatte den med en anden form for stivelse. Men nu kommer det bedste – tapiocastivelse er nemlig vildt billigt! Det er meget anvendt i asiatisk madlavning og det kan derfor købes super billigt i et asiastisk supermarked – jeg betaler selv kun 8 kr for 400 gram (købt hos Far East Trading i Aarhus C) – Har du ikke lige et asiatisk supermarked i nærheden, så kan det også købes på nettet hos asiatiske forretninger. Og du tænker måske at du aldrig kommer til at bruge tapioca igen, men så kan jeg fortælle dig, at du virkelig går glip af noget! Det gør virkelig en kæmpe forskel i glutenfri bagning og så kan du også afprøve mine aaaalt for lækre sunde ‘monkey bread ala kanelkage‘.
MELTYPER – RISMEL:
Jeg har anvendt almindelig lys rismel, da det er en meltype de fleste glutenallergikere har i skabet. Samtidig er det en meget let og luftig meltype og den gør det derfor meget godt i dette pitabrød. I kan ikke erstatte den lyse rismel med fuldkornsrismel, da fuldkornsrismel har en anden tekstur!
MELTYPER – KIKÆRTEMEL:
Som i kan se i mange andre af mine opskrifter, går jeg meget op i at tilføre mine opskrifter næring, kostfiber og protein, og disse pita skal derfor heller ikke bestå af nærmest tomme kalorier. Derfor har jeg valgt at anvende kikærtemel i denne opskrift – det var lidt et sats, da kikærtemel er lidt tungt i det, og jeg var bange for at brødet ville kollapse. Men jeg har super gode erfaringer med kikærtemel i blandt andet min opskrift på pizza, og det skulle derfor prøves – heldigvis – for det blev SÅ godt! Dermed blev dette brød tilføjet ekstra protein, hvilket jeg er kæmpe fan af, da glutenfrit brød ofte ikke er andet en stivelse og tomme kalorier. Jeg har anvendt Biogans kikærtemel, og den kan købes i de fleste helsekostforretninger, samt på helsebixen.dk.
Verdens bedste glutenfri pita brød:
4 stk
Ingredienser:
- 1,5 tsk tørgær (Det danske mærke Malteserkors Gær er glutenfri!)
- 2,5 dl varmt vand (40 grader)
- 1 alm tsk honning
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk HUSK (den gule)
- 1,25 dl rismel
- 1,25 dl kikærtemel
- 0,7 dl kartoffelmel (ca. 40 gram)
- 0,7 dl tapiocastivelse (ca. 30 gram)
- 1 tsk salt
Sådan gør du:
Miks vandet med tørgær og honning. Lad det herefter stå i 5 min. Tilsæt herefter olie og HUSK, miks det godt sammen og lad det igen stå og suge væske til sig i ca. 3-5 min.
I en stor skål samler du alle de tørre ingredienser. Når HUSK’en har suget væske til sig, hælder du den våde blandingen over i skålen til dine tørre ingredienser. Rør dejen godt sammen (jeg brugte min Kitchenaid). Dejen vil være en lille smule klistret, dog ikke så meget at den klistrer helt fast til dine fingre – men den skal nemt kunne løftes fra skålen! Dejen vil faktisk agere meget som en almindelige glutenholdig bolledej – dog en smule mere klistret. Er dejen for klistret, juster da med rismel.
Lad dejen hæve i skålen i 45 min et lunt sted (husk at tildæk den med et rent viskestykke). I vores lejlighed virker gulvvarmen bedst under sengen, så det var optimalt at stille dejen til hævning der.
Varm din ovn på 230 grader og sæt en bageplade i ovnen (VIGTIGT: pladerne skal være varme når du kommer fladbrødende på).
Del dejen i 4 lige store boller. Ta et stykke bagepapir frem på bordet og drys let glutenfri mel henover. Ta en bolle og begynd at flade den ud fra midten af. Den skal ikke være total flad, men må gerne være en lille smule tyk og kanterne må gerne være lidt tykkere end midten. Forsæt med resten af dejen og flyt bagepapiret med bollerne videre over på den MEGET varme bageplade – bag dem herefter i 10 min. Herefter skal du vende dem og bage dem i yderligere 2 min, indtil de begynder at tage farve.
Lad dem køle af på en rist inden du skærer i dem ellers vil de være svære at skære i. De behøver ikke være helt afkølet, men gerne lune.
Dette indlæg indeholder affiliatelink – såfremt du køber via mine link, tjener jeg en lille procentdel, uden at produktet bliver dyrere for dig! – Indtjeningen går til vedligeholdelse af bloggen og opskriftsudvikling.
februar 8, 2018 @ 12:41 pm
Er der forskel på tapioca mel og tapioca stivelse?
Opskriften ser spændende ud – men det er jo lige om at have de rigtige ingredienser inden man starter
februar 9, 2018 @ 6:16 pm
I princippet så er der forskel ja, men herhjemme i DK, har jeg set at mange sælger de to ting under et navn. Jeg køber altid mit tapiokastivelse i en asiatisk forretning – det er billigere og så får jeg det korrekte. Nogle helsekostforretninger sælger tapiokamel – men oftest er det faktisk stivelse.
Men kort svar – ja det er forskel (hvis det ægte mel).
februar 9, 2018 @ 8:40 am
De ser super lækre ud! 🙂
Bager du dem med 230 varmeluft? Og ved du, om de kan fryses?
februar 9, 2018 @ 6:14 pm
Tak!
Ja de bages ved 230 grader. Jeg har faktisk ikke forsøgt at fryse dem – så det tør jeg næsten ikke svare på. Men umiddelbart tror jeg sagtens du kan fryse dem – og så blot lune dem op når de er tøet op.
juni 24, 2018 @ 7:02 pm
Hej
Jeg ved du skriver, at man ikke kan skifte melet ud med andet mel. MEN…, jeg vil alligevel høre dig.
Jeg har flere gange prøvet at bage med kikærtemel, men min søn kan desværre ikke lide den smag det giver, trods den ikke er så fremtræden og han godt kan lide alm. kikærter.
Er der mulighed for at bruge en anden mel?
august 15, 2018 @ 6:51 pm
Uhm, totalt lækre pitabrød. Og familien var helt enige 🙂 Tak for en lækker opskrift
april 22, 2019 @ 2:33 pm
Hej! Jeg vil forsøge mig med dine glutenfri pitabrød på onsdag. Men da jeg er på FODMAP diæt, er kikærtemel forbudt. Du skriver, at man helst skal udskifte med en meltype der minder om, men har du evt. et bud på hvilke meltyper kikærtemel i så fald kan udskiftes med? Jeg har ikke prøvet at bage med andet end rismel, majsmel og boghvedemel. Kan quinoamel evt. benyttes?
Tak for alle dine spændende opskrifter, jeg glæder mig til at prøve pitabrødene! 🙂
Mvh Lise
april 22, 2019 @ 2:57 pm
Hej! Jeg tænker også selv at quinoamel kunne være en oplagt mulighed. Jeg har dog ikke selv skiftet den ud. Hvis du giver det et forsøg, må du gerne melde tilbage.
april 22, 2019 @ 2:58 pm
Ps. Så længe melen ikke er “tungere” og suger samme mængde væske og ikke mere, så tænker jeg ikke det er et problem
april 23, 2019 @ 6:54 am
Ok, mange tak for dit hurtige svar 🙂
Jeg giver en tilbagemelding, når jeg har forsøgt mig med quinoamel.
april 28, 2019 @ 11:41 am
Hej, min bagning blev udskudt til idag, men nu er jeg i gang med pitabrødene med quinoamel. Men jeg er usikker på om din opskrift er til bagning i almindelig ovn eller varmluft ovn?
april 28, 2019 @ 4:03 pm
Det er varmluft 🙂
april 29, 2019 @ 10:17 am
Heldigt, det var også det jeg valgte (varmluft) 🙂
Jeg fulgte din opskrift igår med den ene ændring, at jeg valgte quinoamel i stedet for kikærtemel. Pitabrødene blev gode, meget gode i forhold til at de var glutenfri. Dog føltes de stadig ret tunge, og ikke helt så luftige som jeg havde håbet. Næste gang prøver jeg at bruge hirsemel i stedet, og ser hvad det gør for resultatet! 🙂
Tak igen for din opskrift, jeg kaster mig over din opskrift på pølsehorn snart også 😉