De bedste glutenfrie boller med spinat og gulerod
Endnu engang har jeg brugt min lækre og nemme opskrift fra mine pitabrød, til en ny slags brød – nemlig disse lækre gulerods- og spinatboller! De er super lækre, luftige, bløde og alt andet en tørre og kedelige! Igen er den hemmelige ingrediens tapiokastivelse!
EN DEJ DER KAN DET HELE:
For en uges tid siden lavede jeg disse super lækre glutenfri pitabrød, som jeg har fået meget ros for! Om dem skrev jeg: “Aldrig har jeg fået så lækre pitabrød! At de så er glutenfrie er jo helt fantastisk. Men de er ikke kun glutenfrie, de er nemlig også mælkefrie og æggefrie! De er så fantastisk bløde, luftige og lækre at det slet ikke er til at tro! Selv min kæreste, der tåler gluten, måtte indrømme at han aldrig har fået så lækre pitabrød. Og dét er altså virkelig et kompliment til glutenfrit brød.”
Jeg tænkte at denne dej derfor måtte have et skjult talent til at agere i flere bagværker. Mit næste projekt blev derfor at lave pølsehorn med dejen – Og ja, de blev SINDSSYGT lækre – Så lækre at vi (kæresten og jeg) spiste halvdelen (hele fem styks!) allerede inden de var kolde, ups!.
Jeg tog derfor den berømte dej et skridt videre og lavede den til disse super lækre gulerods- og spinatboller. De er simpelthen så lækre! Dejen har jeg ændret en lille smule for at gøre den lidt mere grov og noget af rismelen er derfor blevet erstattet med havregryn og dertil er der tilsat revet gulerod og finhakket spinat, samt diverse kerner.
NEM OPSKRIFT!
Vigtigst af alt, så er denne opskrift utrolig nem og simpel at lave – såfremt du følger opskriften! Dertil så skal du ikke bruge alle mulige mærkelig ingredienser. Den eneste ingrediens du måske synes er “unormal” er tapiocastivelse – men inden du vifter denne opskrift af vejen, så læs lige med, for ellers går du glip af de bedste pita nogensinde!
Jeg har ikke anvendt alle mulige underlige ingredienser, derimod har jeg brugt rigtig meget tid på research og fundet ud af hvilke meltyper der er no-go og hvilke man kan afprøve. Det er nemlig vigtigt at din meltype ikke er for tung! Dertil fandt jeg ud af at rigtig mange andre anvender det populære xanthangum – men da det koster 40 kr for 100 gram – tænkte jeg at det også måtte kunne lade sig gøre uden – og om det virkelig gør så stor en forskel? Jeg holdte mig derfor til det gode gamle HUSK (phyllium frøskaller i kværnet form)! Men hemmeligheden ligger nok i min blanding af mel.
KAN JEG ERSTATTE MELET?
Det er dog vigtigt at du ikke erstatter nogle ingredienser i opskriften med andre – da jeg så ikke kan love for resultatet. Som i nok ved, såfremt i før har bagt med glutenfrit mel, så er det meget svært at bage med og man skal bruge nøjagtige mål og ikke ændre for meget i opskriften, da man ellers risikerer et dårligt resultat. Når jeg bruger måleenheden tsk og spsk, så er det almindelige og ikke med top!
MELTYPER – TAPIOCA:
Jeg har nemlig anvendt en blanding af naturlig glutenfri mel og stivelse. Den vigtigeste ingrediens er nok tapiocastivelsen. Tapioca er den meltype som ligner gluten mest – den giver samme lækre blødhed og elasticitet til din dej, som en glutenholdig blanding ville gøre. Den er derfor utrolig vigtig og du kan ikke undvære eller erstatte den med en anden form for stivelse.
Men nu kommer det bedste – tapiocastivelse er nemlig vildt billigt! Det er meget anvendt i asiatisk madlavning og det kan derfor købes super billigt i et asiastisk supermarked – jeg betaler selv kun 8 kr for 400 gram (købt hos Far East Trading i Aarhus C) – Har du ikke lige et asiatisk supermarked i nærheden, så kan det også købes på nettet hos asiatiske forretninger til omkring samme pris (8-12 kr). Og du tænker måske at du aldrig kommer til at bruge tapioca igen, men så kan jeg fortælle dig, at du virkelig går glip af noget! Det gør virkelig en kæmpe forskel i glutenfri bagning og så kan du også afprøve mine aaaalt for lækre sunde ‘monkey bread ala kanelkage‘.
MELTYPER – RISMEL:
Jeg har anvendt almindelig lys rismel, da det er en meltype de fleste glutenallergikere har i skabet. Samtidig er det en meget let og luftig meltype og den gør det derfor meget godt i dette pitabrød. I kan ikke erstatte den lyse rismel med fuldkornsrismel, da fuldkornsrismel har en anden tekstur!
MELTYPER – KIKÆRTEMEL:
Som i kan se i mange andre af mine opskrifter, går jeg meget op i at tilføre mine opskrifter næring, kostfiber og protein, og disse pita skal derfor heller ikke bestå af nærmest tomme kalorier. Derfor har jeg valgt at anvende kikærtemel i denne opskrift – det var lidt et sats, da kikærtemel er lidt tungt i det, og jeg var bange for at brødet ville kollapse.
Men jeg har super gode erfaringer med kikærtemel i blandt andet min opskrift på pizza, og det skulle derfor prøves – heldigvis – for det blev SÅ godt! Dermed blev dette brød tilføjet ekstra protein, hvilket jeg er kæmpe fan af, da glutenfrit brød ofte ikke er andet en stivelse og tomme kalorier. Jeg har anvendt Biogans kikærtemel, og den kan købes i de fleste helsekostforretninger, samt på helsebixen.dk.
Hvis i ikke har kikærtemel, kan i dog anvende fuldkornsrismel, dog husk at i mister nogle proteiner!
Glutenfrie boller med spinat og gulerod
6 stk
Ingredienser:
- 2 tsk tørgær (Det danske mærke Malteserkors Gær er glutenfri!)
- 2,5 dl varmt vand (40 grader)
- 1 alm tsk honning
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk HUSK (den gule)
- 3/4 dl rismel
- 1/2 dl havregryn (glutenfri)
- 1 + 1/4 dl kikærtemel
- 0,7 dl kartoffelmel (ca. 40 gram)
- 0,7 dl tapiocastivelse (ca. 30 gram)
- 1 tsk salt
- 3/4 dl blandet solsikkekerner og græskarkerner
- 1 gulerod, revet og presset fri for væske
- 1,5 stor håndfuld frisk spinat, hakket fint (evt brug minihakker)
Sådan gør du:
Miks vandet med tørgær og honning. Lad det herefter stå i 5 min. Tilsæt herefter olie og HUSK, miks det godt sammen og lad det igen stå og suge væske til sig i ca. 3-5 min.
I en stor skål samler du alle de tørre ingredienser. Når HUSK’en har suget væske til sig, hælder du den våde blandingen over i skålen til dine tørre ingredienser. Rør dejen godt sammen (jeg brugte min Kitchenaid). Tilsæt nu revet gulerod og spinat og rør godt rundt i dejen igen.
Dejen vil være en lille smule klistret, dog ikke så meget at den klistrer helt fast til dine fingre – men den skal nemt kunne løftes fra skålen! Dejen vil faktisk agere meget som en almindelige glutenholdig bolledej – dog en smule mere klistret. Er dejen for klistret, juster da med rismel.
Lad dejen hæve i skålen i 45 min et lunt sted (husk at tildæk den med et rent viskestykke). I vores lejlighed virker gulvvarmen bedst under sengen, så det var optimalt at stille dejen til hævning der.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Hæld dejen ud på bordet og skær den i passende bollestørrelser. Flyt bollerne over på em bageplade med bagepapir og drys til græskarkerner og solsikkerkerner på.
Bag i ovnen i 20 min.
Lad dem køle godt af, før du skærer i dem, da de ellers klistrer indeni. Opbevar dem i en lukket pose i skabet og ikke i køleskabet, da det vil gøre dem tørre!
Indlægget indeholder affiliatelinks – hvilket betyder at såfremt du køber noget via mine link, så tjener jeg en procentdel – uden at det bliver dyrere for dig!
august 10, 2018 @ 2:32 pm
Synes det kikærtemel er alt for gennemtrængende i smagen og smager skidt. Er det kun mig?
Endnu ikke bagt noget glutenfrit der smager mig 🙁