Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/sundudengluten.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/sundudengluten.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

 

 HVAD ER GLUTENALLERGI?

Her på denne side, kan du læse omkring hvad glutenallergi er. Hvad enten du er ny i dette glutenfrie univers, eller om du blot er kommet i tvivl om hvilke melsortet du faktisk tåler som allergier, så kan du finde det her. Siden vil fortælle kort omkring glutenallergi, mulighed for tilskud, samt have en liste over naturligt glutenfrie fødevarer og hvilke fødevarer du skal være opmærksom på, da der kan være skjult gluten i produktet. 

 

OM GLUTENALLERGI
Glutenintolerance, der også kaldes cøliaki, er en sygdom, hvor man er overfølsom over for nogle proteiner, som findes i korn. Disse kornproteiner – også kaldet gluten – findes især i hvede, byg og rug. Glutenintolerance er en varig lidelse, der kan opstå i alle aldersgrupper, men forekomsten i befolkningen stiger med alderen.

Glutenintolerance er en autoimmun sygdom og må ikke forveksles med allergier mod typer af gluten (for eksempel hvede), selvom behandlingen af begge sygdomme er meget ens – nemlig at undgå den fødevare der udløser symptomerne. Forskellen ligger blandt andet i den måde, hvorpå immunforsvaret aktiveres på. Ved cøliaki stimulerer gluten immunforsvaret til at producere antistoffer, der angriber kroppens egne celler (her især tarmslimhinden). Ved allergi derimod er der i forvejen antistoffer mod et glutenprotein, der kan starte en betændelsesreaktion. Derudover skal man ved cøliaki undgå alle former for gluten, mens allergien kun er rettet mod et specifikt glutenprotein, for eksempel hvede eller rug.

Kilde: Netdoktor.dk

 

NATURLIG GLUTENFRIE PRODUKTER

 

  • Ris, samt rismel (fåes også i fuldkornsudgaven)
  • Quinoa (fåes også i flager)
  • Majsmel
  • Boghvedemel
  • Kikærtemel
  • Mandelmel
  • Hirse
  • Jyttemel
  • Amaranthmel

 

  • Kartoffelmel
  • Hampprotein
  • Sesamfrø
  • Birkes
  • Solsikkekerner
  • Græskarkerner
  • Loppefrøskaller
  • Hørfrø
  • Kokosmel

GLUTENHOLDIGE PRODUKTER

 

  • Spelt
  • Hvede
  • Bulgur
  • Couscous
  • Havre
  • Byg
  • Rug
  • Durumhvede
  • Grahamsmel
  • Fuldkornshvedemel
  • Sigtemel
  • Hvedeklid
  • Hvedekim
  • Hvedekerner
  • Mannagryn
  • Slik og chips kan også indeholde gluten – vær derfor varsom! 

 

 

  • Visse krydderier og bouilioner kan indeholde gluten, vær derfor varsom og tjek varedeklarationen. 
  • Pålæg, leverpostej og pølser kan indeholde gluten, vær derfor varsom og tjek varedeklarationen.
  • De fleste madlavningsfløder indeholder også gluten, vær derfor varsom
  • Sennep, ketchup, mayonnaise og remoulade kan også indeholde gluten, vær derfor varsom!
  • Frosne kartoffelprodukter og ristede løg
  • Øl, der fåes dog glutenfri øl – fx Crabbies, som er en lækker ingefær øl.
  • Udvalgte spirutiser kan være brygget på fx byg og kan derfor indeholde gluten, tjek derfor altid producentens hjemmeside. Dog nedbrydes proteinet oftest under fremstillingen, men nogle sammensætninger fx Bailey kan indeholde gluten! 

GLUTENFRIE MÆRKER

Flere og flere supermarkeder markedsfører glutenfrie færdigblandinger. Her er et udpluk af mærkerne: 

  • Schär
  • Finax
  • Urtekram
  • Amo (har to glutenfrie bageblandinger – chokoladekage og brownie)
  • Rema1000 har sin egen serie
  • Biogan
  • Aurion

HUSK AT TJEKKE OGSÅ DE OGSÅ ER LAKTOSE/MÆLKEFRI DA DET IKKE ALTID ER TILFÆLDET

TILSKUD

Glutenallergi kan være en dyr omgang, i og med mange glutenfrie produkter er meget dyrere end tilsvarende almindelige produkter.

Derfor skal du være opmærksom på at du kan søge tilskud hos din kommune. I henhold til servicelovens § 41 el. § 100 kan man søge kommunen om tilskud til dækning af merudgifterne i forbindelse med køb af glutenfri produkter.