HVAD ER MÆLKEALLERGI? 

Her på denne side, kan du læse omkring hvad mælkeallergi og laktoseintolerence er. Siden vil fortælle kort omkring forskellen på mælkeallergi og laktoseintolerence, samt give et overblik over fødevarer der kan indeholde laktose og mælkeprotein.

MÆLKEALLERGI VS LAKTOSEINTOLERENCE

Der findes to former for overfølsomhed overfor mælk. Den ene sygdom kaldes mælkeallergi og den anden sygdom kaldes laktoseintolerence. Disse to må ikke forveksles med hinanden! Ved mælkeallergi er man overfølsom overfor selve mælkeproteinet, kaldet kasein. Mælkeallergi er det, man kalder en type-1 allergi, hvor kroppen producerer antistoffet immunglobulin E, (IgE) mod mælkeproteinet og der opstår dermed en allergisk reaktion, modsat laktoseintolerence. Ved laktoseintolerence, er man overfølsom overfor sukkerarten kaldet laktose. Ved laktoseintolerence har man for lidt af enzymet ‘laktase’ i tarmen. Hvilket betyder, at laktosen ikke bliver fordøjet og dermed kommer ufordøjet ned i tyktarmen, hvor den giver mavesmerter og diarré.

Eftersom der er forskel på mælkeallergi og laktoseintolerance, kan en person der lider af mælkeallergi, således ikke spise laktoseri produkter i og med det kun er sukkeret som er fjernet i disse produkter, og proteinet stadig fremtræder deri.

DET SYNLIGE MÆLK

DET USYNLIGE MÆLK

  • Ost (også gedeost og fåreost hvis du er laktoseintollerent, i og med der er laktose i – dog er mælkeproteinet meget mindre og lettere at fordøje hvorfor mælkeallergikker ofte godt tåler ged- og fåremælk
  • Cremefraiche 
  • Fløde 
  • Sødmælk 
  • Letmælk 
  • Minimælk
  • Skummet mælk
  • Kærnemælk 
  • Smør
  • Ylette 
  • Ymer 
  • Yoghurt 
  • Skyr
  • A38 og andre syrnede mælkeprodukter 
  • Blandingsprodukter f.eks. Kærgården 
  • Animalsk fedtstof
  • Animalsk olie
  • Inddampet mælk
  • Kasein
  • Kasinat
  • Kalciumkasinat
  • Kaliumkasinat
  • Lactalbumin
  • Laktose (mælkesukker)
  • Margarine
  • Minarine
  • Mælkebestandele
  • Mælkeprotein

  • Mælkepulver
  • Mælketørstof
  • Natriumkaseinat
  • Skummetmælkspulver
  • Smøraroma
  • Smørolie
  • Sødmælkspulver
  • Tørmælk
  • Valle
  • Valleprotein
  • Vallepulver

Husk at du altså ikke tåler fødevarer produceret på baggrund af mælkebestanddelen, dermed tåler du fx heller ikke flødeis, i og med den er lavet på fløde. Men vær opmærksom, da der i almindelig sodavandsis også ofte kan være mælk i. 

Dog husk at selvom ordet ’smør’ står på ingredienslisten, er det ikke sikkert der er tale om animalsk smør! Fx er indgår der kakaosmør i chokolade – kakaosmør er lavet på fedtet i kakaobønnen, og har dermed intet at gøre med animalsk smør, og dette kan du derfor godt tåle.